Яблони

Опал - Чеський сорт жовтого забарвлення, стійкий до різних типів яблуневої парші. Дозрівання починається на 10 днів пізніше ГОЛДЕН. Сорт має дуже хороші смакові якості, жовто-золотисте забарвлення.
Хороші агрономічні характеристики і дуже хороша лежкість.

 

Аметист - виведений в чеському Інституті експериментальної ботаніки ASCR.
Дерево сильноросле, є хорошим запилювачем ранньоквітучих сортів. Плоди середніх розмірів, округлої форми. Забарвлення плодів пурпурно - червоне. М'якоть жовто-помаранчева, щільна, ніжна, дуже соковита, приємного в міру солодкого смаку, дуже ароматна. Знімну стиглість плоди набувають в кінці серпня і можуть зберігатися близько 10 днів. Сорт Аметист має хорошу стійкість до парші. Плоди краще вживати у свіжому вигляді або відразу переробляти для соків або заготівок.

Голден Рейнджерс – клон сорту Голден Делішес, відрізняється відсутністю оржавленного нальоту. Плоди великі, в більшості вирівняні, однорідні, подовжено-конічної форми. Середня маса плоду від 160-230г.Шкірочка гладенька, не надто тонка, суха, покрита тонким шаром воскового нальоту, зеленувато-золотава, іноді з незначним розмитим оранжево-червоним рум’янцем. М’якоть жовтувато-кремова, дрібнозерниста,щільна, солодка, соковита, зі специфічним особливим тонким динним ароматом і незначною кислинкою, доброго смаку.
Зимовий сорт. Знімна стиглість плодів настає в кінці вересня – початку жовтня.

Пінова - сорт німецької селекції з негласним титулом - сорт XXI століття за перевагу над іншими сучасними сортами в скороплодности, урожайності та стійкості до захворювань. Плоди середньо-великі, масою 170-190г, округло - конічної форми, зелено-жовтого забарвлення з яскраво-червоним широким рум'янцем з розмитих смуг на частини, що становить більше половини. М'якоть жовта, соковита, ламка і щільна, смачна й ароматна. Дерева зимостійкі, дуже стійкі до борошнистої роси і парші, середньо схильні до бактеріального опіку.
Яблука чудово зберігаються в холодних приміщеннях 8 - 9 місяців, не втрачаючи за час зберігання соковитість і насиченість.

Реколор - новий пізньоосінній або раннєзимовий сорт яблуні. Плоди вагою 180-240 г, округло-конічні з темно-червоним розмито - смугастим рум'янцем по всьому плоду. М'якоть ясно-жовта, щільна, соковита, хрустка, кисло-солодка з тонким ароматом конвалії. Споживча зрілість настає вжовтні-грудні. Стійкий до парші та до борошнистої роси.

Рекарда - новий зимовий сорт средньопізнього терміну дозрівання. Споживча зрілість з листопада по березень. Плоди середні, вагою 140-180 р. Форма подовжено - конічна. Забарвлення червоне, інтенсивність забарвлення середня, насичено темне, з цятками усередині. М'якоть помірно тверда, ніжна, солодка (з кислуватим) ароматна, дуже приємного смаку. Сорт стійкий до парші, середньо стійкий до борошнистої роси. Зимостійкий.

Ренора - надзвичайно стійкий до парші. Толерантний до борошнистої роси, бактеріального опіку та раку; Розмір плоду від середнього до великого, діаметр 65-75 мм; Поверхневе фарбування - яскраво червоне, шкірка з дрібними цяточками; Смак солодко-кислуватий; стиглість на початку жовтня, при звичайному охолодженні зберігається до кінця березня;
Рано починає плодоносити; Характерні високі врожаї; Десертний сорт яблук.

Айдаред - виведений американськими селекціонерами. Плоди великі, масою 160-180 г, нерідко досягають і більшої ваги, округло-сплющеної форми, світло-зеленого кольору з темним малиновим або карміновим рум'янцем з густих смуг і штрихів, що покривають всю поверхню шкірочки. М'якуш кремовий, дрібнозернистий, щільний, соковитий. Рослина середньо зимостійка, дуже посухостійка, стійка до бурої плямистості, среднеустойчиво до борошнистої роси і парші. Плоди знімають з дерева в кінці вересня і зберігають близько 150-180 днів.

Чемпіон - високоврожайний ранньо-зимовий сорт чешської селекції. Вирізняється скороплідністю, слаборослістю, високою та регулярною врожайністю,зимостійкістю. Плоди великі, середньої маси (160-200 г) з помаранчево-червоним рум'янцем. М’якоть світло жовта, середньої щільності, дуже соковита, ароматна, відмінного кисло-солодкого смаку. Мінімальна стиглість настає з другої декади вересня.
Зберігаються у звичайних сховищах до двох місяців, у холодильниках – до березня місяця.

Джонаголд - виведений американськими селекціонерами 1943 року від схрещування двох атлантів яблуневої селекції Джонатан і Голден Делішес. Плоди великі, масою 170-220 г, одномірні, округлої форми, зеленувато-жовтого кольору з розмито-смугастим рум'янцем оранжево-червоного кольору, що покриває 2/3 шкірки. М'якоть жовта, соковита, щільна. Сорт високоврожайний тільки в сусідстві з іншими яблунями,квітучими в середні строки. Рослина середньо морозостойка, іноді нижче, середньо уражується паршею і сильно борошнистою росою.

Гала - пізньоосінній сорт. Плоди середні (120-180 г), округлі або округло-зрізаноконічні, яскраво-жовті, з оранжево-червоним смугасто-розмитим рум’янцем на більшій частині поверхні та дрібними світлими підшкірковими цятками. М’якоть світло-жовта, щільна, ламка, дрібнозерниста, соковита, відмінного кислувато-солодкого смаку з сильним ароматом. Знімальна стиглість настає у середині вересня, споживча – у листопаді. В холодильній камері зі звичайною атмосферою плоди зберігаються до березня.


Пінк леді - новий пізньозимовий австралійський сорт, отриманий в 1975 році від схрещування Голден Делішеса і Леді Вільямс. М'якоть біла, щільна, среднесочна, хрустка, швидко темніє на зрізі. Дозріває на 2-3 тижні пізніше зеленого яблука Грані Сміт. У холодильнику зберігаються 9-10 місяців, добре зберігаються під час продажу. Дерево среднеросле. Сорт смачного яблука.

Ред спур - плоди великі, масою 180 - 280 Р., плескато - округлої форми. Шкірка тонка, гладка, масляниста, зеленувато - жовта, при дозріванні - золотисто-жовта з оранжево-червоним розмитим або розмито-смугастим рум'янцем на більшій частині поверхні плоду. М'якоть ясно-кремова, щільна, дрібнозерниста, соковита, кисло-солодка, приємного аромату. Плоди знімають не пізніше за першу половину вересня, вони дозрівають в листопаді. У холодильнику зберігаються до квітня.

Ред Джонапринц - новий пізньо-осінній сорт яблуні селекції Бельгії. Синонім сорту Вілтонс. Сорт є клоном широко відомого і популярного за кордоном сорту яблуні Джонаголд. Збір врожаю вже починається в кінці вересня. Плоди великі, середньою масою 200 г і більше, одномірні, вирівняні, симетричні, стандартні. Форма плодів округло-видовжена, рум'янець від інтенсивно червоного до майже червоно-чорного, яскравого кольору, який покриває практично всю поверхню яблука. Урожайність сорту дуже висока, стабільна. Плоди відмінно зберігаються в холодильнику до квітня і в звичайному приміщенні.

Фуджі - створений в 1939 році в Японії. Сьогодні 60% свіжих яблук на прилавках магазинів у всьому світі - це яблука сорту Фуджи. Плоди великі, масою 190-220грам, округло-продовгуватої форми, жовто-зеленого кольору з смугастим рум'янцем з розмиванням від рожевого в червоний і фіолетовий тони. М'якоть кремова, соковита і хрустка, солодка з легкою кислинкою. Рослина зимостійка, середньостійка до парші та схильна до бактеріального опіку. Плоди дозрівають до жовтня і можуть зберігається в звичайних сховищах 4-5 місяців, а в холодильнику до липня. Після знімання споживча стиглість настає через місяць, коли в смаку зникає вся кислинка.